niet geschikt om te emigreren

De liefde bracht ons naar België. Een emigratie vraagt om aanpassingen. En hoewel het ons vaak prima afgaat, zijn er momenten waarop we onszelf totaal niet geschikt vinden voor een ‘nieuw’ leven in een ander land.

Shirley: Ik ben een held op sokken

Inmiddels woon ik een jaar in België en ik durf nog steeds niet naar een tandarts hier. Ik stel het bezoek niet uit… Ik ben in de tussentijd al drie keer naar mijn vertrouwde tandarts in Nederland geweest. Een beetje zonde, want ik betaal reiskosten en tandartskosten, omdat ik in het buitenland naar de tandarts ga, terwijl ik in België volgens mij gewoon een deel vergoed krijg. Ik ben zelfs een keer in Nederland naar de kapper geweest. On the bright side: ik heb een fijne huisarts in Antwerpen gevonden.

Shirley: Ik heb niet altijd zin om veel onderweg te zijn

Een beetje krom: Antwerpen – Utrecht met de auto buiten de spits neemt minder tijd in beslag dan de reistijd naar mijn werk. Toch voelt het anders. Naar mijn werk reis ik op de automatische piloot, terwijl de reis naar Nederland soms als een blok aan mijn been voelt. Het neemt voor mijn gevoel een te groot deel van mijn weekend in beslag. Ik wil graag tijd doorbrengen in Nederland, maar tegelijkertijd wil ik ook in Antwerpen zijn. Een goed teken, want ik voel me echt thuis in Antwerpen. Misschien is een extra dag weekend de oplossing 😉

Shirley: Ik ben te ongeduldig als dingen niet gaan zoals ik wil/verwacht

In Nederland wist ik meestal wel wat ik kon verwachten. Zeker als het over procedures en administratie gaat. In België? Not so much. Zo hebben onder andere vreemdelingenzaken en de mutualiteit in de eerste maanden mijn geduld flink op de proef gesteld. Ik kan er best over zeuren als dingen langzaam gaan, niet efficiënt zijn of als ik ze niet begrijp. En dat laatste is in een nieuw land natuurlijk een stuk vaker het geval.

Marlous: Ik ben een familiemens

Hoewel ik tijdens m’n studententijd ook niet meer elk weekend bij m’n ouders op bezoek ging, ben ik wel echt een familiemens. Maar ik merk nu ik ouder word, er neefjes en nichtjes worden geboren en de rest van mijn gezin allemaal bij elkaar in dezelfde stad woont, dit gevoel sterker wordt. Stiekem word ik wel een beetje jaloers van het feit dat zij even bij elkaar kunnen binnenspringen op een saaie zondagmiddag. Gelukkig wonen we nu op 2 uurtjes rijden van mijn familie, maar langer zou dat niet moeten zijn!

Marlous: Ik ben gewend aan digitale gemakken

Als echte digital native ben ik gewend aan digitale gemakken. Je treinabonnement opzeggen? Even een tweetje naar de Nederlandse Spoorwegen en ze fixen het voor je. Geeft PostNL een tijdvak van 8:00 tot 18:00 aan? Even een berichtje sturen en meestal kunnen ze wel een specifieker tijdvak aangeven. Boodschappen bestel ik het liefst online: scheelt heel veel tijd en gezeul met zware items. Goed, een beetje lui is het wel, maar zo lekker efficiënt en snel. Dat mis ik soms wel in België. Al moet ik toegeven dat de app van mijn Belgische bank veel geavanceerder is dan mijn Nederlandse bankapp en Albert Heijn begint binnenkort met bezorgen in België!

Marlous: Ik ben koppig

Een van de leukste dingen van de emigratie vind ik het ontdekken van alle nieuwe ‘dingen’: van restaurants en koffiebarretjes, maar ook ander taalgebruik en normen en waarden. Vandaar dat we ook Gids voor het Zuiden zijn begonnen. Ik vind het leuk om me te verdiepen in al die nieuwe dingen en pas me gemakkelijk aan. Tegelijkertijd ben ik een beetje koppig: bepaalde gewoontes of normen en waarden zijn er nou eenmaal ingestampt. Heel soms merk ik dat het botst, dan reageren Belgische vrienden en familie anders dan ik zou verwachten. Vaak wat voorzichtiger. Gelukkig heb ik dan nog altijd m’n Nederlandse vrienden en familie en bovendien geeft zo’n andere kijk op de zaak ook wel weer nieuwe inzichten. Uiteindelijk lijken Belgen en Nederlanders gelukkig best veel op elkaar, maar als je totaal niet open zou staan voor de (kleine) verschillen zou het nog wel eens lastig kunnen zijn.

Dit blogje schreven we voordat de coronacrisis begon. Binnenkort geven we een update over welke impact de coronacrisis op onze emigratie heeft.

Bron beeld