onverwachte problemen als je emigreert

Als je gaat emigreren, houd je er rekening mee dat niet alles soepel gaat. Dat deed ik in ieder geval wel #doemdenker. Sommige dingen gaan verrassend soepel, terwijl andere dingen onverwacht in de soep lopen. Lees en leer.

1. Two step verification en een nieuw nummer

Een Belgisch telefoonnummer regelen, ging iets anders dan verwacht. Van tevoren had ik er niet bij stilgestaan dat ik op sommige websites inlog met een code die ik via sms ontvang. Zodra je nummer verandert, moet je je nummer op die websites ook aanpassen. Misschien verstandig: zorg voor een alternatieve methode om in te loggen. Stel dat je nummer ooit verloopt, kun je in het ergste geval toegang tot je account verliezen.

2. Werken over de grens is een breed begrip

Tijdens mijn banenzoektocht zoek ik met name naar vacatures in Antwerpen en Brussel. Toen ik nog in Nederland woonde, dacht LinkedIn daaraan te zien dat ik een uitdaging over de grens zocht. Opeens kreeg ik vacatures aanbevolen van New York en Londen tot Delhi.

3. Adreswijziging doorgeven en onjuiste postcode

Op sommige plekken wordt je adres automatisch gewijzigd, bij andere instanties moet je het zelf regelen. Sommige bedrijven hebben in het formulier voor adreswijziging een controle op de postcode staan. Als je alleen vier cijfers invult als postcode, zoals bij een Belgische postcode, kun je het formulier niet verzenden omdat de postcode onjuist is. Gelukkig lost een simpel mailtje het op.

Wat wel een groot voordeel is: bij het opzeggen van je energie, internet, tv en andere abonnementen is ’emigreren’ een toverwoord. Er worden geen tactieken ingezet om je te overtuigen om te blijven, je krijgt geen aanbiedingen na afloop en het levert meestal ook nog eens een leuk gesprek op met de klantenservicemedewerker.

4. Land aanpassen in Spotify

Mijn vriend nodigde me uit voor zijn Spotify Family. Daarvoor moest ik mijn land aanpassen van Nederland naar België, dat ging niet vlekkeloos. Uiteindelijk lukte het en dat is blijkbaar noodzakelijk. Wist je dat je een gratis Spotify-account maar veertien dagen in een ander land kan gebruiken? Ik niet.

5. Deze app is niet beschikbaar in je land

Mijn vriend heeft zijn maaltijdcheques (typisch Belgisch, lang verhaal, hierover volgt later een blog) aan mij gegeven. Via een app kun je het saldo van je kaart bekijken. Ik wilde de app installeren, maar ook bij Google moet je blijkbaar officieel je land aanpassen.

Als dit het is, valt het allemaal mee, toch? Wat me opvalt, is dat er vooral online gekke situaties ontstaan als je naar een ander land verhuist. Je weet zeker dat je naar België geëmigreerd bent als Bol.com communieversiering aan je probeert te slijten.

Lees al onze praktische tips voor verhuizen naar België.

Foto: Ben White / Unsplash