Openluchtmuseum Bokrijk

In Openluchtmuseum Bokrijk kun je een kijkje nemen in België zoals het vroeger was.

Ondanks dat ik nog genoeg te ontdekken heb over het leven in België vandaag de dag leek het me leuk om een kijkje te nemen in het leven zoals het vroeger in België was. In openluchtmuseum Bokrijk vind je verschillende oude huizen en gebouwen waar je wordt meegevoerd naar het verleden. Bekijk hoe iemand aan het werk is achter een enorm weefgetouw of ervaar een les op school zoals het er vroeger aan toe ging. Ik ging terug in de schoolbanken en heb een katholiek gebed opgedreund onder toeziend oog van een strenge meester, terwijl ik stiekem dacht: ‘thank God dat ik een paar decennia later ben geboren.’ Dat was vast niet de bedoeling van het gelovige onderwijs.

Even spelen

Mijn favoriete gebouw is die waar je oud-Belgische spellen kunt spelen. Sommige spellen herkende ik van de oud-Hollandse spelletjes. Sjoelen doen ze bijvoorbeeld ook in België en ik heb mijn skills om op stelten te lopen weer eens boven kunnen halen. Andere oud-Belgische spellen zijn net iets anders dan ze in Nederland zijn en sommige kende ik helemaal niet. Niet dat dat iets zegt, want in Nederland ken ik ongetwijfeld niet alle oud-Hollandse spellen. De spelletjes zijn leuk als je met kinderen bent, maar wij hebben ons met vier volwassenen prima vermaakt.

Ook een leuk uitje: Geschiedenis van België: Mémorial 1815 in Waterloo

Naar de jaren ’60

Eén deel van het museum staat helemaal in het thema van de sixties. Met een Belgisch paspoort neem je een andere identiteit aan en stap je binnen in de jaren zestig. Gluur binnen in een huis met bloemetjesbehang, bij de kapper of de Delhaize. Zelfs de muziek is erop aangepast.

Oude Delhaize in Openluchtmuseum Bokrijk

Het museum in Bokrijk is groot en ligt op een mooi natuurdomein. Maak niet de fout die ik maakte: prop je bezoek niet in een middag, maar trek er een dag voor uit. Het museum is groot genoeg en er is veel te doen. Ik had na het museumbezoek nog willen wandelen in de natuur van Provinciaal Domein Bokrijk, maar daarvoor had ik niet genoeg tijd ingepland.

Praktische informatie Openluchtmuseum Bokrijk

Openluchtmuseum Bokrijk ligt aan Bokrijklaan 1 in Genk. De toegangsprijs voor volwassenen is €12,50.

Welk museum in België vind jij een aanrader?