Plaatsbeschrijving

Ik heb nog nooit een huis gehuurd in Nederland, dus ik heb geen idee hoe het er daar aan toe gaat. In België is het verplicht om een plaatsbeschrijving te (laten) maken van je nieuwe huurwoning.

Wat is een plaatsbeschrijving?

De plaatsbeschrijving is een schriftelijke vaststelling van de feitelijke situatie van de woning bij aanvang van de huur. De huurder en verhuurder zijn verplicht om in aanwezigheid van beide partijen en voor gezamenlijke rekening een gedetailleerde plaatsbeschrijving op te stellen.

Bron: Belgium.be

In de plaatsbeschrijving wordt per vertrek uitgebreid beschreven hoe het huis of appartement eruit ziet. De plaatsbeschrijving kun je het best maken voordat je gaat verhuizen. Zonder meubels kun je eventuele vlekken en mankementen goed zien. Het is namelijk ook in je eigen belang dat alles goed op papier staat. Alles wat er ‘mis’ is met het huis leg je vast. Zo kun je aan het einde van je huurperiode niet aansprakelijk gesteld worden voor schade of gebreken die je niet zelf veroorzaakt hebt.

Hoe kom je aan een plaatsbeschrijving?

Je kunt de plaatsbeschrijving laten maken door een externe partij. Wij kregen de vraag of we het zelf willen doen. We hebben het idee dat er weinig mis was met het appartement, dus dat lijkt ons een prima idee. Het bespaart je toch ongeveer vierhonderd euro als je het zelf regelt.

De plaatsbeschrijving zelf maken

De plaatsbeschrijving maken niet zoveel werk? Oh, boy we were wrong. Als basis krijgen we de plaatsbeschrijving die door een expert is opgesteld voordat de vorige bewoners in het appartement trokken. Het is een document van vijftien a4’tjes waarin ieder vlekje genoteerd staat. We voelen de bui al hangen. Het appartement ziet er inderdaad netjes uit, maar je kunt aan de vloer en muren duidelijk zien dat er al geleefd is. Heel erg veel vlekjes en krasjes om te noteren dus…

We zijn meer dan een halve dag bezig met het omschrijven van vlekken, strepen, krassen en kringen. ‘Op de muur links zit ongeveer tien centimeter boven het stopcontact een lichtbruine streep van vijf centimeter. Op de vloer rechts van de kast zitten drie kleine kringen. Een halve meter bij de linkerkant van de radiator vandaan zit een donkere kring met een diameter van ongeveer tien centimeter.’

Het resulteert in een telefoon vol dit soort foto’s:

Plaatsbeschrijving zelf maken of niet?

Het lijkt mij dat je de minste risico’s loopt als je de plaatsbeschrijving door een expert laat maken. Mocht je de plaatsbeschrijving zelf regelen, zorg ervoor dat je de vorige plaatsbeschrijving als basis krijgt. Op die manier weet je wat de bedoeling is en je hebt een voorbeeld van hoe de vertrekken beschreven worden.

Let op: ik ben geen expert, ik woon nog niet eens in België. Ik schrijf vanuit mijn eigen ervaring. Raadpleeg voor meer informatie bijvoorbeeld de websites van de overheid, Zimmo en Immoweb. Informeer als je gaat huren zeker bij de makelaar in kwestie wat de bedoeling is. De kans bestaat dat de makelaar een vaste partij heeft voor de plaatsbeschrijvingen.

Lees ook: Dit heb ik geleerd van mijn huizenjacht in Antwerpen.

Heb jij wel eens een plaatsbeschrijving gemaakt en nog extra tips over hoe je het aan kunt pakken?