Plantentuin Meise is een grote botanische tuin iets boven Brussel. Twee weken geleden deed mijn vriend mee aan de Plantenjogging, een hardloopwedstrijd die door de Plantentuin gaat. Ik ging mee, niet als trouwe supporter, maar om zelf door de Plantentuin van Meise te wandelen.

Het parcours van de hardloopwedstrijd schijnt trouwens de moeite waard te zijn. Er zit een hoogteverschil in de route, dus mocht je nog een leuke uitdaging zoeken. Een ticket voor Plantentuin Meise kost 7 euro. Tijdens de jaarlijkse Plantenjogging kun je je inschrijven als wandelaar, de toegangsprijs voor de plantentuin is dan slechts 4 euro.

Geschiedenis van Plantentuin Meise

De geschiedenis van de botanische tuin gaat terug tot de twaalfde eeuw. Ridder Daniël van Bouchout liet een burcht bouwen tussen het Graafschap Vlaanderen en het grondgebied van de Heren van Grimbergen. Door de eeuwen heen veranderen de grachten om het kasteel in vijvers en in de negentiende eeuw werd het een landschapspark, zoals het nu nog steeds te zien is. In 1939 verhuisde de plantentuin naar het domein.

Mooi in ieder seizoen

De botanische tuin is 92 hectare groot. Je kunt er zelf rondwandelen of één van de uitgestippelde themawandelingen volgen. Op de plattegrond wordt aangegeven in welke maand bepaalde delen van de tuin in bloei staan, handig. Onderweg kom je van alles tegen: een bijenkas, een tulpenboom, geneeskrachtige planten, het kasteel van Bouchout en een orchideeënweide zijn een paar voorbeelden. Er is in de tuin een pompoenenveld, waar je vorig jaar in de herfstvakantie een pompoen kon uit te hollen. Leuk om aankomende herfst in de gaten te houden.

Ga ook zeker even binnen bij Kasteel Bouchout. Toen ik er was, was er een expositie, maar alleen al voor het uitzicht zou je even naar boven moeten.

Plantentuin Meise vanaf Kasteel Bouchout

Tropisch klimaat in het Plantenpaleis

Mijn favoriete plek in de botanische tuin is het Plantenpaleis, de serres waar meer dan 18.000 planten groeien. Er worden verschillende klimaten nagebootst. Je loopt er zo van een regenwoudklimaat naar een woestijnklimaat. Door de serres staan bordjes met informatie over de planten. Dat kan soms een beetje saai zijn, maar in Plantentuin Meise hebben ze hun best gedaan om leuke informatie te delen.

Zo kwam ik bijvoorbeeld de moeder van alle sansevieria’s tegen. De sansevieria is een bekende kamerplant. Heb jij er één staan met een gele rand om het blad? Dan is deze sansieveria de moeder (of overgrootoma) van jouw plant. Vanuit deze plant zijn blijkbaar alle nieuwe planten gekweekt. Bizar idee toch?

plantentuin meise sansieveria

Praktische informatie

Een ticket voor Plantentuin Meise kost 7 euro (volwassene). Als je wilt kun je makkelijk een dag doorbrengen in de Plantentuin. Bekijk voor de openingstijden en meer informatie over je bezoek op de website van Plantentuin Meise.

Als je geïnteresseerd bent in Plantentuin Meise zijn de Koninklijke Serres van Laken misschien ook iets voor jou. Ze zijn slechts drie weken per jaar open.