6 praktische tips om je Frans te verbeteren

Eén van de officiële talen in België is Frans. Zeker als je in Brussel gaat werken, is de kans groot dat het een pré is als je Frans spreekt. Regelmatig is het zelfs een harde eis in vacatures.
Wij hebben allebei een zwak voor taal en het lijkt ons superleuk om beter Frans te spreken. Hoe pak je dat het best aan?
1. Oefen (bijna) iedere dag
Op de middelbare school kwam je nog weg met een uurtje leren. Je haalde je toets en daarna kon je zo goed als alles weer vergeten. Als je een taal écht wilt leren spreken, zul je er meer tijd in moeten stoppen. Probeer regelmatig te oefenen.
2. Leren door een podcast
Vorig jaar ging Shirley een week op taalcursus in Lyon. Ze ontmoette een Amerikaans meisje dat Frans had geleerd door de podcast Coffee Break French. Er zijn meer podcasts die je kunt gebruiken of Frans te leren. Als je Frans beter wordt, kun je de leerzame podcasts inwisselen voor entertainende podcasts.
3. Breng je kennis in de praktijk
In de praktijk leer je het meest. Goede reden voor een stedentrip naar een Franstalige stad. Stap over je schaamte heen en durf fouten te maken. De meeste Franstaligen zullen het al leuk vinden dat je probeert om hun taal te spreken. Geen tijd of geld voor een citytrip? In verschillende steden worden taalcafés georganiseerd, hier kun je aansluiten om andere talen te oefenen. Via sites als Eventbrite en MeetUp kun je evenementen vinden waar je je Frans kunt oefenen. Alliance Française organiseert ook evenementen.
4. Volg een cursus
Een cursus is ideaal om met anderen de taal te oefenen. Je krijgt feedback van een docent en er is aandacht voor de grammatica. Zeker als je Frans uiteindelijk op een professioneler niveau wil gebruiken, is de feedback die je tijdens een cursus krijgt heel nuttig.
5. Kijk Franse series en lees tijdschriften
Wat is leuker dan Frans leren door leuke dingen te doen? Marlous tipte op haar blog al een aantal goede Franse series. Je leesvaardigheid kun je verbeteren door Franse teksten te lezen. In tijdschriften staan naast lange artikelen korte teksten die daardoor makkelijk te lezen zijn. Je kunt ook Franse (kinder)boeken lezen, in Kobo Plus zijn er een aantal te vinden.
6. Oefen online
Volg Franse Instagram-accounts, blogs, websites of Facebookpagina’s van tijdschriften. De captions op social media zijn vaak kort, dat is ideaal om een taal mee te leren. Daarnaast kun je online oefeningen vinden:
Spreken jullie nog een andere taal naast je moedertaal? Wat zijn jullie beste tips om een andere taal te leren? Mocht je nog andere leuke Franse series, podcasts of magazines weten, dan horen we het graag!
Wendy (B)
Ik heb jaren terug 4 jaar avondschool Zweeds gedaan 🙂
Heel leuk!
Alleen jammer dat ik niemand heb om de taal te kunnen onderhouden 🙁
Gids voor het zuiden
Heel tof dat je Zweeds spreekt! Dat is inderdaad lastig met een taal die niet veel mensen in je buurt spreken. Volgens mij bestaan er wel apps en chatboxen waarmee je met native speakers kunt chatten. Misschien zitten daar Zweedse mensen op? – Shirley
Marie de Jonge
Online oefenen vind ik zelf ook het handigst. Daarnaast is het handig om een tandempartner te zoeken die je kan helpen bij het leren spreken van een taal. Tegenwoordig zijn er veel mensen die daarin geïnteresseerd zijn.
Gids voor het zuiden
Wat een goed idee! Ik ga het onthouden. Ik volg nu een cursus en vanaf september weer 2 cursussen. Genoeg om te oefenen dus, maar voor daarna vind ik het een topidee!
Kim
Heb jullie blog recent ontdekt, erg leuk om over de verschillen tussen België en Nederland te lezen.
Ben benieuwd of jullie partners Frans spreken? Leren Vlamingen Frans op school (en waken Nederlands)?
Gids voor het zuiden
Welkom op onze blog! Onze partners zijn Nederlandstalig. En om dan even over mijn situatie te spreken: mijn vriend spreekt een stuk beter Frans dan ik. De Frans-lessen beginnen vaak op jongere leeftijd dan in Nederland. Maar hij heeft ook veel kennis opgedaan via avondschool en zijn werk. Wat ik van Franstalige collega’s begrijp is het heel wisselend of ze Nederlands leren en op welk niveau. Soms is Nederlands een keuzevak, maar er bestaan ook echt tweetalige scholen op hoog niveau.