Frans

Eén van de officiële talen in België is Frans. Zeker als je in Brussel gaat werken, is de kans groot dat het een pré is als je Frans spreekt. Regelmatig is het zelfs een harde eis in vacatures.

Wij hebben allebei een zwak voor taal en het lijkt ons superleuk om beter Frans te spreken. Hoe pak je dat het best aan?

1. Oefen (bijna) iedere dag

Op de middelbare school kwam je nog weg met een uurtje leren. Je haalde je toets en daarna kon je zo goed als alles weer vergeten. Als je een taal écht wilt leren spreken, zul je er meer tijd in moeten stoppen. Probeer regelmatig te oefenen.

2. Leren door een podcast

Vorig jaar ging Shirley een week op taalcursus in Lyon. Ze ontmoette een Amerikaans meisje dat Frans had geleerd door de podcast Coffee Break French. Er zijn meer podcasts die je kunt gebruiken of Frans te leren. Als je Frans beter wordt, kun je de leerzame podcasts inwisselen voor entertainende podcasts.

3. Breng je kennis in de praktijk

In de praktijk leer je het meest. Goede reden voor een stedentrip naar een Franstalige stad. Stap over je schaamte heen en durf fouten te maken. De meeste Franstaligen zullen het al leuk vinden dat je probeert om hun taal te spreken. Geen tijd of geld voor een citytrip? In verschillende steden worden taalcafés georganiseerd, hier kun je aansluiten om andere talen te oefenen. Via sites als Eventbrite en MeetUp kun je evenementen vinden waar je je Frans kunt oefenen. Alliance Française organiseert ook evenementen.

4. Volg een cursus

Een cursus is ideaal om met anderen de taal te oefenen. Je krijgt feedback van een docent en er is aandacht voor de grammatica. Zeker als je Frans uiteindelijk op een professioneler niveau wil gebruiken, is de feedback die je tijdens een cursus krijgt heel nuttig.

5. Kijk Franse series en lees tijdschriften

Wat is leuker dan Frans leren door leuke dingen te doen? Marlous tipte op haar blog al een aantal goede Franse series. Je leesvaardigheid kun je verbeteren door Franse teksten te lezen. In tijdschriften staan naast lange artikelen korte teksten die daardoor makkelijk te lezen zijn. Je kunt ook Franse (kinder)boeken lezen, in Kobo Plus zijn er een aantal te vinden.

6. Oefen online

Volg Franse Instagram-accounts, blogs, websites of Facebookpagina’s van tijdschriften. De captions op social media zijn vaak kort, dat is ideaal om een taal mee te leren. Daarnaast kun je online oefeningen vinden:

Spreken jullie nog een andere taal naast je moedertaal? Wat zijn jullie beste tips om een andere taal te leren? Mocht je nog andere leuke Franse series, podcasts of magazines weten, dan horen we het graag!

Benieuwd naar al onze praktische verhuistips? Je vindt ze hier.