gordijnen

Er is een groot verschil tussen Nederlanders en Belgen als het om raambekleding gaat: voorkeur voor open gordijnen vs. potdichte rolluiken.

Of misschien is het een verschil tussen Nederland en de rest van de wereld? Op Stuf Dutch People Like vragen emigranten en expats zich veelvuldig af wáárom Nederlanders in godsnaam de gordijnen niet dichtdoen, zelfs niet als het buiten donker is.

Het zijn net etalages

Veel Nederlandse woonkamers zijn praktisch etalages. De gordijnen dichtdoen? Ho maar. Je ziet hele families gezellig dineren aan tafel. Het recept van de ovenschotel kun je bijna ontleden terwijl je langsloopt. De buurman zit in zijn eentje tv te kijken en aan de overkant van de straat zit binnen een koppel, hij achter de computer, zij met een koptelefoon op.

Over waarom Nederlanders de gordijnen niet dichtdoen, zijn verschillende theorieën. De meest aannemelijke: we hebben niets te verbergen en dat laten we graag zien. Daarnaast is het gewoon vermakelijk om naar buiten te kijken. Wie gluurt nou naar wie?!

Potdichte luiken en een grote fantasie

Het is een groot contrast met België waar zodra de schemer valt de luiken dichtgaan. Hele dorpen zien er praktisch onbewoond uit. Je zou er maar autopech krijgen. Donker, geen straatverlichting, de huizen zien er verlaten uit. Of misschien scheurt er straks iemand de bocht om om mij expres aan te rijden en te beroven van al mijn spullen. Er is toch totaal geen sociale controle als niemand uit het raam kijkt?

Aan twee kanten ramen

Dan heb ik liever de typisch Nederlandse doorzonwoning. De woonkamer over de hele lengte van het huis mét aan beide kanten ramen. Er is zelfs een stripverhaal over deze doorsnee Nederlandse familie gemaakt: Familie Doorzon. Er hangen trouwens wel gordijnen in de huizen, want dat doet veel voor de aankleding. Het ziet er gezellig uit, zelfs als ze altijd open zijn. Misschien zijn het gordijnen op maat van gordijnen.nl. Gordijnen in het formaat van die grote ramen hangen meestal niet kant-en-klaar in de winkel.

Verduisterende gordijnen met kieren

Ik moet bekennen dat ik op warme zomerdagen wel een tikkeltje jaloers ben. Sommige Belgische woningen hebben aan de voorkant alleen kleine ramen. De grote raampartijen? Die zitten aan de achterkant. Maar dankzij de luiken blijft het binnen een stuk koeler dan in mijn appartement met doorschijnende gordijnen, op de bovenste verdieping van het gebouw. Uitslapen als de zon vroeg opkomt? Dat zit er met mijn ‘verduisterende’ gordijnen met kieren niet in, die hadden ook wel op maat gemaakt mogen worden. Met rolluiken heb je daar geen last van.

Misschien in de toekomst toch maar het beste van beide landen combineren: beneden veel ramen aan twee kanten, met wapperende gordijnen zoals in de typische Nederlandse doorzonwoning. Om vervolgens van de bovenverdieping een heerlijk potdicht ugly belgian house te maken.

Dit artikel is overduidelijk tot stand gekomen met input van Gordijnen.nl.

Bron foto