Schoolgerief

Op mijn werk komen er verschillende thema’s langs en dat zorgt af en toe voor inspiratie voor Gids voor het Zuiden. Laatst ging het over studeren en dat leverde binnen no time dit lijstje op.

Om te beginnen… Het woord schoolgerief

Of in Nederlands-Nederlands ‘schoolspullen’. Gerief betekent iets als: spullen/benodigdheden/gereedschap/gerei. Naast schoolgerief kun je dus bijvoorbeeld zeggen schrijfgerief, toiletgerief, zwemgerief, tuingerief, … In dit lijstje een aantal spullen die handig kunnen zijn als schoolgerief.

1. Stylo of bic

Een balpen wordt in België vaak een stylo of bic genoemd.

2. Gom

Zeg jij gum of gom? Volgens mij is het heel persoons- of misschien plaatsgebonden. Persoonlijk kies ik voor het woord gum.

De betekenis van gom is ruimer dan die van gum. gom gestold, kleverig boomvocht; soort lijm; gum. … Gum is verhard gom. Waarom is zo’n vorm ontstaan? … Want elk gum is ook gom (maar niet elk gom is gum). O ja, is het de of het gom/gum. Het mag beide.

Bron: Verwarwoordenboek

3. Lat

Bij het woord lat denk ik niet meteen aan een lineaal. Ik denk nog eerder aan een bal tegen de lat en ik hou niet eens van voetbal.

4. Fluostiften

De gekleurde stiften waarmee je iets kunt markeren, heten voor mij markeerstiften. Ik hield er laatst eentje omhoog en vroeg aan mijn vriend: ‘hoe noem jij dit?’ Hij antwoordde vol overtuiging met ‘markeerstift’. Toen ik vertelde dat ze het op mijn werk een fluostift noemen, kwam mijn vriend tot de conclusie dat ik zijn taalgebruik misschien al te veel beïnvloed heb. Overigens is markeerstift in het hele taalgebied juist. Fluostift is standaardtaal in België.

5. Briefomslag

Ik had nog nooit van een briefomslag gehoord. Je kunt door het woord misschien al raden wat het is: een envelop.

6. Pennenzak

Een zakje om je pennen in te doen. In Nederland noemen we het etui.

7. Ringmap

Een zoekopdracht op Google maakt duidelijk dat het woord ringmap vooral in België wordt gebruikt. Als plaatjes zie ik ordners en… ringbanden? Misschien is ‘ringmap’ zo gek nog niet.

Lees meer over taalverschillen tussen Nederland en België.