Ik woonde al in België, toen ik ontdekte dat de stopcontacten in België en Nederland van elkaar verschillen. Hoe kan ik dat niet eerder gemerkt hebben?!

Alle stekkers passen in Belgische en Nederlandse stopcontacten, daardoor was het me voor mijn verhuizing nooit opgevallen. In Nederland is het meest voorkomende stopcontact/stekker type F, in België is dat type E. Lees er meer over op Wikipedia.

Wat is het verschil tussen Belgische en Nederlandse stopcontacten?

In België zit er een extra pin aan het stopcontact. Tegenwoordig zijn veel stekkerblokken smal, denk aan de oplader van je telefoon, waardoor je geen last hebt van de extra pin. Sommige stekkerblokken hebben aan beide kanten een inham, waardoor het nog steeds niet uitmaakt hoe je de stekker in België in het stopcontact stopt.

Maar niet alle apparaten hebben zo’n multifunctioneel stekkerblok, ontdekte ik na mijn verhuizing. Opeens kan ik de stekker van sommige apparaten niet meer gewoon in het stopcontact rammen, maar moet ik kijken aan welke kant het gat voor het pinnetje zit.

Stekkerblok met een gat voor het Belgische pinnetje.

Lees ook: 5 onverwachte dingen die ik mis aan Nederland