Testament met de hand overschrijven

Als je een huis koopt, komen er veel belangrijke keuzes voorbij, waar je misschien nog niet eerder op die manier over hebt nagedacht. Wettelijk samenwonen, feitelijk samenwonen, een testament of niet? Onze notaris verwoordde het mooi: ‘Er is niet één goede manier om alles vast te leggen. Er zijn verschillende manieren, kies wat bij jullie past.’

Een testament is één van de opties

We hakten een paar knopen door en in onze situatie bleek een testament een handige manier om wat zaken rondom ons nieuwe huis vast te leggen. Ik viel bijna van mijn stoel van verbazing toen de notaris de opdracht gaf om het testament met de hand over te schrijven. Een testament met de hand schrijven is in België niet verplicht, maar het kan tot een paar honderd euro besparen, afhankelijk van hoe ingewikkeld het testament is.

Kramp in mijn schrijfhand

Dat geld kan ik natuurlijk op een leukere manier gebruiken en zo zat ik twee maanden later met een collegeblok en mijn beste pen aan de keukentafel. Van uitstel kwam geen afstel, want dat zou natuurlijk niet verstandig zijn in het geval van een testament. Ik schreef netjes het hele testament over. Op een A4’tje, voor- en achterkant. Vroeger schreef ik met gemak pagina’s vol, tegenwoordig verkrampt mijn hand al halverwege de eerste bladzijde. Ik kon een korte vloek ook niet onderdrukken toen er eigenlijk nét geen ruimte meer was voor mijn handtekening.

Ik strekte mijn verkrampte hand een paar keer. En toen besloot ik: die handtekening kan er nog best bijgepropt worden. Goed genoeg is goed genoeg.

Lees ook: Een huis kopen in België: de verschillen met Nederland

Beeld