typisch België

Er zijn geen twee landen die zo dichtbij elkaar liggen en zoveel van elkaar verschillen. De patat of friet-discussie kennen we inmiddels wel, net als wafels en chocolade. Wij delen wat in onze ogen typisch België is.

1. Belgische bruiloften en feesten

Waar in Nederland om stipt één uur ‘s nachts het licht aangaat, gaan de bruiloften in België door tot de laatste gast weggaat. Een bijkomstigheid is dat het diner veel uitgebreider is en langer doorgaat. Het ‘dessertenbuffet’ is onze favoriete gang. Ook op andere feesten zoals verjaardagen, kraamborrels of communiefeesten hebben we al regelmatig een frietkraam of ijskraam zien staan. Daar verbleekt het Nederlandse bittergarnituur toch een beetje bij.

2. Ik zie u graag

Marlous herinnert zich de eerste keer dat haar vriend ‘ik zie u graag’ tegen haar zei nog goed: ‘We waren in een Aziatische supermarkt inkopen aan het doen en ik dacht ‘goh ja, ik vind het ook hartstikke leuk met jou’. Ik had niet door dat hij me zojuist de liefde verklaarde, want in België staat ‘ik zie u graag’ gelijk aan ‘ik hou van jou’.’

Lees ook: hoe Belgen de liefde verklaren

3. Pinnen en contant betalen

Dat het woord pinnen in België niet gebruikt wordt, zullen veel Nederlanders weten. Geen zorgen, de meeste Belgen begrijpen het. Wat misschien zelfs een groter verschil is, is dat het nog niet overal mogelijk is om te pinnen. Met de kaart betalen of bancontact, zoals ze het in België noemen, is tegenwoordig op de meeste plekken mogelijk, maar het komt nog steeds wel eens voor dat een restaurant of bar geen pinautomaat heeft.

4. De solden

In shopstad Antwerpen is het altijd druk in de winkelstraten, maar twee keer per jaar zul je opvallend veel mensen treffen: in januari en in juli. In die maanden is er uitverkoop; de solden. Deze periodes zijn bij wet vastgelegd en het is verboden om vlak voor deze periode al aan afprijzingen te doen. Er zijn wel kortingsacties buiten de solden om, maar als je een shoptrip in juni of december plant, kun je ‘m beter een maandje uitstellen.

5. Hoeveel zoenen?!

In Nederland geven we meestal drie zoenen, al begroeten steeds meer mensen elkaar met één zoen. In België wordt er één zoen gegeven bij een begroeting, hoewel het er met een felicitatie dan soms weer drie zijn. Heb je iemand nog nooit ontmoet? Ook dan wordt er vaak een zoen gegeven, terwijl je je naam nog niet eens genoemd hebt. Het is even puzzelen met de zoenetiquette.

6. Het toetsenbord

In de meeste landen waar het Latijnse schrift gebruikt wordt, typen mensen op een toetsenbord dat begint met de letters qwerty. Er zijn een aantal uitzonderingen en één van die uitzonderingen is België, daar wordt het azerty-toetsenbord gebruikt. Het azerty-toetsenbord is extra handig om de speciale tekens zoals ç of é te typen, die letters komen vaker voor in de Franse taal. Toch wordt het toetsenbord ook in Vlaanderen gebruikt. De volgorde van de letters is niet het enige dat anders is. Ook de getallen en leestekens staan op andere plekken. Even snel een foutloos berichtje sturen, zit er niet in.

7. Het frietkot

België is beroemd om haar Vlaamse frieten en die haal je natuurlijk bij het frietkot. Dat de Belgen hun frieten serieus nemen blijkt direct: bij je frieten heb je keuze uit verschillende snacks en sauzen die wij in Nederland helemaal niet kennen. Wat dacht je van bouletten, de lucifer of een Bickyburger? En ooit van andalouse, samuraisaus of tartaresaus gehoord? Probeer het eens een keer! Geen idee wat je moet bestellen en hoe alle snacks heten? Lees dan How to: bestellen bij het frietkot

8. (Speciaal)bier

Wat wij in Nederland een ‘speciaalbiertje’ noemen, is vaak gewoon Belgisch bier. België kent meer dan 1100 soorten bier, waarvan de meest beroemde waarschijnlijk Westvleteren en Pauwel Kwak bier zijn. Die eerste is beroemd omdat het een van de zes trappistenbieren is die België kent, deze is elk jaar in kleine oplage beschikbaar. Pauwel Kwak valt op omdat hij geschonken wordt in grote glazen met een speciaal houten handvat.

9. Ugly Belgian Houses

Er worden vaak grapjes gemaakt en er is zelfs een hele website aan gewijd: Ugly Belgian Houses. Toch zijn de meeste Belgen er wel trots op. De overheid is een stuk minder streng dan in Nederland, dus iedereen kan zijn huis naar eigen wens ontwerpen. Met dat huis zet de Belg ook gelijk zijn stempel; ze willen een uniek gebouw neerzetten. 

10. De natuur

Zodra je ergens voorbij Antwerpen komt, geeft het landschap je een echt vakantiegevoel. Nederland heeft prachtige natuurgebieden, maar de glooiende heuvels en hoogteverschillen zien we niet op die manier in Nederland. En wat dacht je van de Ardennen? Ook de Vlamingen gaan daar graag ‘op weekend’ om tot rust te komen in de natuur.

Meer lezen over typische Belgische dingen (en wat juist de verschillen met Nederland zijn?). Check onze rubriek ‘België 101‘.

Dit artikel schreven we voor VertrekNL en verscheen in juni 2019 in hun magazine.