10x Typisch België

Er zijn geen twee landen die zo dichtbij elkaar liggen en zoveel van elkaar verschillen. De patat of friet-discussie kennen we inmiddels wel, net als wafels en chocolade. Wij delen wat in onze ogen typisch België is.
1. Belgische bruiloften en feesten
Waar in Nederland om stipt één uur ‘s nachts het licht aangaat, gaan de bruiloften in België door tot de laatste gast weggaat. Een bijkomstigheid is dat het diner veel uitgebreider is en langer doorgaat. Het ‘dessertenbuffet’ is onze favoriete gang. Ook op andere feesten zoals verjaardagen, kraamborrels of communiefeesten hebben we al regelmatig een frietkraam of ijskraam zien staan. Daar verbleekt het Nederlandse bittergarnituur toch een beetje bij.
2. Ik zie u graag
Marlous herinnert zich de eerste keer dat haar vriend ‘ik zie u graag’ tegen haar zei nog goed: ‘We waren in een Aziatische supermarkt inkopen aan het doen en ik dacht ‘goh ja, ik vind het ook hartstikke leuk met jou’. Ik had niet door dat hij me zojuist de liefde verklaarde, want in België staat ‘ik zie u graag’ gelijk aan ‘ik hou van jou’.’
Lees ook: hoe Belgen de liefde verklaren
3. Pinnen en contant betalen
Dat het woord pinnen in België niet gebruikt wordt, zullen veel Nederlanders weten. Geen zorgen, de meeste Belgen begrijpen het. Wat misschien zelfs een groter verschil is, is dat het nog niet overal mogelijk is om te pinnen. Met de kaart betalen of bancontact, zoals ze het in België noemen, is tegenwoordig op de meeste plekken mogelijk, maar het komt nog steeds wel eens voor dat een restaurant of bar geen pinautomaat heeft.
4. De solden
In shopstad Antwerpen is het altijd druk in de winkelstraten, maar twee keer per jaar zul je opvallend veel mensen treffen: in januari en in juli. In die maanden is er uitverkoop; de solden. Deze periodes zijn bij wet vastgelegd en het is verboden om vlak voor deze periode al aan afprijzingen te doen. Er zijn wel kortingsacties buiten de solden om, maar als je een shoptrip in juni of december plant, kun je ‘m beter een maandje uitstellen.
5. Hoeveel zoenen?!
In Nederland geven we meestal drie zoenen, al begroeten steeds meer mensen elkaar met één zoen. In België wordt er één zoen gegeven bij een begroeting, hoewel het er met een felicitatie dan soms weer drie zijn. Heb je iemand nog nooit ontmoet? Ook dan wordt er vaak een zoen gegeven, terwijl je je naam nog niet eens genoemd hebt. Het is even puzzelen met de zoenetiquette.
6. Het toetsenbord
In de meeste landen waar het Latijnse schrift gebruikt wordt, typen mensen op een toetsenbord dat begint met de letters qwerty. Er zijn een aantal uitzonderingen en één van die uitzonderingen is België, daar wordt het azerty-toetsenbord gebruikt. Het azerty-toetsenbord is extra handig om de speciale tekens zoals ç of é te typen, die letters komen vaker voor in de Franse taal. Toch wordt het toetsenbord ook in Vlaanderen gebruikt. De volgorde van de letters is niet het enige dat anders is. Ook de getallen en leestekens staan op andere plekken. Even snel een foutloos berichtje sturen, zit er niet in.
7. Het frietkot
België is beroemd om haar Vlaamse frieten en die haal je natuurlijk bij het frietkot. Dat de Belgen hun frieten serieus nemen blijkt direct: bij je frieten heb je keuze uit verschillende snacks en sauzen die wij in Nederland helemaal niet kennen. Wat dacht je van bouletten, de lucifer of een Bickyburger? En ooit van andalouse, samuraisaus of tartaresaus gehoord? Probeer het eens een keer! Geen idee wat je moet bestellen en hoe alle snacks heten? Lees dan How to: bestellen bij het frietkot
8. (Speciaal)bier
Wat wij in Nederland een ‘speciaalbiertje’ noemen, is vaak gewoon Belgisch bier. België kent meer dan 1100 soorten bier, waarvan de meest beroemde waarschijnlijk Westvleteren en Pauwel Kwak bier zijn. Die eerste is beroemd omdat het een van de zes trappistenbieren is die België kent, deze is elk jaar in kleine oplage beschikbaar. Pauwel Kwak valt op omdat hij geschonken wordt in grote glazen met een speciaal houten handvat.
9. Ugly Belgian Houses
Er worden vaak grapjes gemaakt en er is zelfs een hele website aan gewijd: Ugly Belgian Houses. Toch zijn de meeste Belgen er wel trots op. De overheid is een stuk minder streng dan in Nederland, dus iedereen kan zijn huis naar eigen wens ontwerpen. Met dat huis zet de Belg ook gelijk zijn stempel; ze willen een uniek gebouw neerzetten.
10. De natuur
Zodra je ergens voorbij Antwerpen komt, geeft het landschap je een echt vakantiegevoel. Nederland heeft prachtige natuurgebieden, maar de glooiende heuvels en hoogteverschillen zien we niet op die manier in Nederland. En wat dacht je van de Ardennen? Ook de Vlamingen gaan daar graag ‘op weekend’ om tot rust te komen in de natuur.
Meer lezen over typische Belgische dingen (en wat juist de verschillen met Nederland zijn?). Check onze rubriek ‘België 101‘.
Dit artikel schreven we voor VertrekNL en verscheen in juni 2019 in hun magazine.
Wendy
Hahaha, dat van die zoenetiquette… Gênante momenten gegarandeerd! Waarom hebben niet alle landen gewoon dezelfde kuscultuur? Dat zou zoveel makkelijker zijn.
Gids voor het zuiden
Ja hè? En wat mij betreft is naar elkaar zwaaien ook goed. Ik hou helemaal niet zo van zoenen, haha. – Shirley
Goofball
de belgen verwarren elkaar ook hoor met de zoenetiquette. Ik ben blijkbaar in onze familie degene die iedereen verwart omdat ik steevast 3 kussen geef.
Gids voor het zuiden
Haha, dat is erg Hollands van je! Ik dacht dat het in België allen gebruikelijk was om 3 zoenen te geven bij nieuwjaar en een verjaardag? – Marlous
Leen
Friet als middernachtelijk hapje op trouwfeesten is inderdaad hip! Toen ik hoorde van de Nederlandse gewoonte dat een trouwfeest al zo vroeg stopt, was ik wel een beetje jaloers: hier ben je als beste vrienden van bruid of bruidegom zo’n beetje verplicht om ‘keep the party going’ en te blijven dansen tot ge erbij neervalt. Niet dat ik dat echt erg vind want op mijn leeftijd zijn dat precies nog de enige feestjes waar ik naartoe ga 🙂
Ik heb een absolute hekel aan kussen, zeker als het mensen zijn die ik niet eens ken. Mijn collega’s weten al dat ze het op mijn verjaardag niet eens moeten proberen; ik ga gewoon lopen 😀 Dus op mijn trouwfeest hebben ze zich er allemaal over zitten verkneukelen omdat ik toen niet anders kon; ‘t was één en al kussen aan de lopende band, bah 😀
Azerty rules!!! Ik denk omdat Vlamingen nog veel Franstalige woorden of uitdrukkingen gebruiken, zoals ‘ça va’ of ‘allé nu’, ik zeg maar iets. Al denk ik niet dat dat de reden zal geweest zijn? Goeie vraag eigenlijk.
En believe you me er is niks zo lekker als frieten van ‘t frietkot. Als wij terugkomen van vakantie is dat onze eerste maaltijd bij thuiskomst. Want in ‘t buitenland hebt ge dat dus niet he 🙂 Groot gemis!
Gids voor het zuiden
Ik vind het ook best lekker dat de bruiloften in Nederland lekker op tijd eindigen #granny. Ik ben blij om te horen dat ik niet de enige ben die kussen vermijd. Sommige mensen hebben me daardoor al koel/kil genoemd, maar ik vind dat dat er los van staat. Ik heb ook altijd in mijn hoofd dat azerty door de Franse invloeden is. Ik denk dat dat ook zo is. Vroeger was de Franse taal voor de chique mensen, misschien dat zo dat toetsenbord ‘gekozen’ is? Dit is echt een wilde gok verder. Nu heb ik zin in friet! – Shirley