mutualiteit

Hoe het zit met je zorgverzekering als je naar het buitenland verhuist, hangt af van je situatie.

Schrijf je je uit uit Nederland en heb je er geen werk of inkomsten meer?

Dan heb je er in principe geen recht op een zorgverzekering. Je schrijft je dan meestal in bij het zorgverzekeringssysteem je nieuwe woonland. In België werken ze met een ziekenfonds, dat de mutualiteit wordt genoemd.

Blijf je werken in Nederland (bijvoorbeeld als grensarbeider), heb je er een eigen bedrijf, ontvang je een pensioen of uitkering?

In één van deze gevallen (maar er zijn meer situaties) kan het zijn dat je nog recht hebt op een verzekering of zelfs verplicht bent om verzekerd te blijven in Nederland.

Zoek uit wat je moet regelen

Blijf je verzekerd in Nederland, maar ga je in België wonen? Dan moet je een S1-formulier invullen om met je Nederlandse verzekering ook in België recht te hebben op geplande zorg. Zo zijn er nog een aantal formulieren die van toepassing zijn in verschillende situaties. Zorg dat je al het benodigde papierwerk in orde maakt.

Heb je een baan in België? Dan is het over het algemeen geen probleem om je aan te sluiten bij de mutualiteit. Je werkgever betaalt namelijk een deel van jouw bijdrage aan de zorgkosten. Ter illustratie: in België betaal je zelf zo’n 85 euro per jaar. Een heel ander bedrag dan de soms wel 100+ euro per maand in Nederland. Het verschil: in België betaal je (of je werkgever) een veel groter deel via je brutoloon. Als ondernemer in België betaal je sociale premies. Heb je nog geen werk in België informeer dan bij de mutualiteit wat je in jouw situatie kunt doen.

Hoe heb ik mijn zorgverzekering/mutualiteit geregeld?

Ik kwam zonder werk naar België en dat vereiste iets meer regelwerk. Een paar maanden voor mijn verhuizing, heb ik bij mijn zorgverzekeraar geïnformeerd naar hoe het zit met mijn zorgverzekering en emigratie. Helaas heb ik aan de telefoon verkeerde informatie gekregen. Leer van mijn fout en zorg er voor de zekerheid voor dat je een schriftelijke bevestiging hebt van de informatie die je verzekering je geeft.

Om ten laste van mijn partner ingeschreven te worden bij de mutualiteit, moest ik op hetzelfde adres ingeschreven staan. Dat was niet meteen het geval omdat ik vijf weken moest wachten op een afspraak bij vreemdelingenzaken en daarna de wijkagent moest langskomen om mijn adres te bevestigen. Toen ik eindelijk op ons adres stond ingeschreven, begon ik met werken en kon ik me op mijn eigen naam inschrijven. Ik werk op dit moment niet met een vast contract, maar via een payrollbureau. Door een kleine bureaucratische cirkel duurde het even voordat ik de juiste ‘bewijzen’ van mijn werk had en lid kon worden van de mutualiteit.

Help, ik heb nergens recht op een verzekering?!

Een paar maanden lukte het me niet om me op de gewone manier te verzekeren. In Nederland had ik geen recht meer op een zorgverzekering en in België kreeg ik mijn documenten voor een inschrijving bij de mutualiteit maar niet rond. Gelukkig zijn daar ook oplossingen voor. Ik sloot een particuliere verzekering af, zodat ik wel verzekerd was voor de gezondheidszorg. Belangrijk, want een klein ongelukje kan je als je pech hebt duizenden euro’s kosten als je niet verzekerd bent.

Handige links

Dit artikel heb ik geschreven vanuit mijn eigen ervaring. Het regelen van een zorgverzekering of mutualiteit zal in iedere situatie anders zijn. Ik raad je aan om dit artikel niet als uitgangspunt te gebruiken. Win zelf informatie in bij je zorgverzekeraar en de mutualiteit. Een aantal links die handig kunnen zijn:

Lees ook: Meer praktische tips voor je verhuizing naar België