verkeersregels België Nederland

Je rijdt zo vanuit Nederland België binnen en andersom. Een grapje over het wegdek laten we heel verstandig achterwege. Wat wel belangrijk is: wist je dat sommige verkeersregels verschillen?

1. In België is je rijbewijs geen geldig identiteitsbewijs

Een eerste verschil: binnen Nederland is je rijbewijs in sommige situaties een geldig identiteitsbewijs. In België zul je er misschien ook de kroeg mee binnenkomen, maar een rijbewijs is geen identiteitsbewijs. Legitimeer je je in Nederland altijd met je rijbewijs? Vergeet je paspoort dan niet mee te nemen als je naar België gaat.

Lees ook: Ga je emigreren? Controleer de geldigheid van je rijbewijs

2. De ontruimingspijl komt veel vaker voor in België

Een naar links gerichte groene pijl afzonderlijk geplaatst bij het uitrijden van een kruispunt, betekent dat het tegenliggend verkeer op de rijbaan die de bestuurders bij het links afslaan gaan verlaten, tegengehouden wordt door een rood licht teneinde het ontruimen van het kruispunt te vergemakkelijken.

Bron: Wegcode.be

In de praktijk betekent dit vooral dat er op een kruispunt regelmatig twee kanten tegelijk groen hebben. Wil je linksaf slaan? Dan is op drukke momenten de kans groot dat je eerst de bestuurders van de overkant rechtdoor moet laten rijden en dat je moet wachten tot het kruispunt vrij is om linksaf te slaan.

3. Je mag in België niet fileparkeren tegen de rijrichting in

In Nederland zijn er geen regels over welke kant de neus van je auto op moet staan als je fileparkeert. In België is het verboden om te parkeren tegen de rijrichting in. Niet alleen in België trouwens, in veel andere landen mag je ook alleen in de rijrichting fileparkeren.

4. In Nederland houdt de rijbaan soms op

Dit is een Nederlandse verkeersfrustratie van mijn vriend. Soms houdt een rijbaan op de snelweg opeens op. Ik vind dat dat zelden voorkomt, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het in België nooit op deze manier heb gezien. Ik weet niet of het een naam heeft, maar wij hebben het fenomeen omgedoopt tot ‘de sandwichstrook’. Hieronder kun je het een beetje zien (zie ook Google Maps): de tweede baan van rechts wordt steeds smaller en houdt uiteindelijk op.

5. De maximumsnelheden in België zijn anders

Op de Nederlandse snelweg mag je 130 kilometer per uur, al zijn er genoeg snelwegen waar je minder hard mag. In België is de snelheid op de snelweg maximaal 120 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom mag je in Vlaanderen 70 kilometer per uur, tenzij anders aangegeven. In Wallonië is de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom 90 kilometer per uur. Wist je dat je in Nederland de maximumsnelheid soms kunt zien aan de hand van de strepen op het wegdek?

6. Je kunt in België een snelheidsboete krijgen zonder dat er een flitser aan te pas komt

Interesting. Van deze regel had ik nooit gehoord, totdat ik er vorige week op de website van Autovisie over las. In een wetsartikel staat dat een bestuurder zijn snelheid moet aanpassen aan de omstandigheden. Op basis daarvan kan een agent een boete geven naar eigen inzicht.

Meer lezen over Cultuurverschillen? Je vindt alle artikelen hier.

Meer over verkeersregels België / Nederland

Hierboven beschrijf ik situaties aan de hand van mijn eigen ervaring. Als je in de Nederlandse en Belgische verkeerstheorie duikt, zul je ontdekken dat er best wat verschillen op de weg zijn in Nederland en België. Gelukkig staan er meestal verkeersborden en kom je met gezond verstand en logica een eind.

chuttersnap