Op de maandag na Driekoningen is het Verloren maandag, een traditie die vooral in provincie Antwerpen wordt gevierd. Het belangrijkste: we eten dan worstenbrood en appelbollen. Mocht je die dag in de buurt van Antwerpen zijn, maak dan zeker een stop bij een bakker. Maar wat vieren we eigenlijk op Verloren maandag?

Die vraag is niet helemaal eenduidig te beantwoorden, er gaan namelijk verschillende verhalen rond. De worstenbroodjes komen er veelvuldig in voor. De appelbollen lijken pas later toegevoegd te zijn aan het menu.

Havenarbeiders in Antwerpen

In veel verhalen komt de de haven van Antwerpen naar voren. Daar zouden arbeiders op die maandag een warme maaltijd krijgen, op kosten van de baas. Het bestond uit restjes vlees en brood, de voorloper van een worstenbroodje. Bij dat ‘verloren brood’ zou de oorsprong van de naam Verloren maandag liggen.

Ambtenaren leggen hun eed af

In de middeleeuwen bestond er een verzworen maandag (in het Frans luid parjuré). Op die dag legden ambtenaren hun eed waf, waardoor ze niet konden werken. Er werd daarom meteen een feestdag van gemaakt, waarop de ambtenaren een zeer betaalbaar worstenbroodje als maaltijd kregen van de stad.

Of vierden de gilden feest?

In de achttiende eeuw vierden de gilden op de maandag na Driekoningen hun nieuwjaarsfeest. Ze werkten niet en daarom was het een verloren maandag. Bij een feest hoort natuurlijk een drankje en door klanten een lekker zout worstenbroodje aan te bieden, kregen ze dorst en bestelden ze nog meer drankjes.

Verloren maandag anno nu

Tegenwoordig staat er helaas geen vrije dag voor Verloren maandag, dus dan maar genieten van worstenbroodjes en appelbollen op het menu. Veel bakkers maken speciale versies van de worstenbroodjes. Een variant met zalm, witlof, truffel of veggie kan tegenwoordig allemaal. Of wat dacht je van die dubbele variant met twee worsten erin, zoals op de foto bovenaan dit artikel? Eet smakelijk!