Verschillen Sinterklaas België vs. Sinterklaas Nederland

De jeugdherinneringen aan Sinterklaas zijn voor Belgen en Nederlanders nét wat anders. Er zijn namelijk verschillen tussen hoe Sinterklaas gevierd wordt in België en Nederland.

Dag Sinterklaas

Wie keek er vroeger niet naar Dag Sinterklaas? Klik hier om een aflevering terug te zien op YouTube. Ik kwam er bij het maken van dit artikel pas achter dat het programma, dat bestaat uit 10 afleveringen, in 1992 werd opgenomen (mijn geboortejaar!). Elk jaar werden diezelfde afleveringen weer herhaald op tv, tot en met 2018. Het is me nooit opgevallen dat ik elk jaar naar hetzelfde zat te kijken.

Dat er in Dag Sinterklaas met een Vlaams accent werd gesproken was voor mij geen probleem, als kind keek ik standaard naar Ketnet. Ook had het paard een andere naam (Slecht-Weer-Vandaag i.p.v. Amerigo), maar ik ging er vanuit dat als er hulppieten waren er vast ook hulppaarden waren. De andere verschillen tussen Sinterklaas in Nederland en Sinterklaas in België ontdekte ik pas toen ik een relatie kreeg met een Belg.

5 december vs. 6 december

Het belangrijkste verschil tussen Nederland en België is dat in Nederland Sinterklaas wordt gevierd met pakjesavond, op 5 december. In België wordt Sinterklaas in de ochtend gevierd, op 6 december. Kinderen zetten op 5 december hun schoen met een wortel voor het paard en een glas melk voor de Sint (wat in sommige gezinnen vervangen wordt door een pintje, haha) en de volgende ochtend staat de woonkamer vol cadeautjes. Meestal is het speelgoed al uitgepakt en staat het klaar om er direct mee te kunnen spelen. Je begrijpt dat de meeste Belgische kinderen héél vroeg wakker zijn op 6 december ;-).

In Nederland mogen de meeste kinderen vaker de schoen zetten. Ik geloof dat wij dat vroeger 2 of soms 3 keer per week mochten doen. In de meeste gevallen werd deze dan gevuld met kruidnootjes en chocola en een enkele keer met een klein cadeautje. Dit bouwde op tot de climax op pakjesavond: zodra het donker werd wisten we dat er elk moment op de deur gebonsd kon worden door een pietje. Dat was in werkelijkheid gewoon de buurman of mijn vader die ‘toevallig’ even naar de wc was. Voor de deur stond dan een enorme zak of mand met cadeaus, die de rest van de avond een voor een geopend werden.

Strooigoed in België

Hoewel in België de schoen in de meeste gezinnen alleen op 5 december wordt gezet, vind je hier genoeg strooigoed in de winkels. Net als in Nederland vind je hier kruidnootjes (niet te verwarren met pepernoten, die vind je hier minder), taaitaai en chocoladeletters. Daarnaast speelt speculoos een belangrijke rol en zijn letterkoekjes niet weg te denken als strooigoed.

Als je denkt dat je de belangrijkste verschillen gehad hebt

Om nog even terug te komen op het paard dat een andere naam heeft in België en Nederland… In Wallonië wijken ze nog wat meer af dan wat we gewend zijn. Daar heeft Sinterklaas geen paard, maar rijdt hij op een ezel. De eerste keer dat dat ergens tussen neus en lippen door besproken werd, dachten Shirley en ik even dat we voor de gek werden gehouden. Maar het is echt waar.

Hoe vierde jij vroeger Sinterklaas?

Foto: Max Kleinen on Unsplash