In sommige gevallen betekent een emigratie dat je op zoek gaat naar een nieuwe baan. Met dit lijstje heb je alvast wat goede vragen die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek.

Een sollicitatiegesprek is niet alleen het moment waarop een bedrijf jou leert kennen, andersom geldt dat net zo goed. Wat heeft het bedrijf jou te bieden? Maak tijdens je eerste sollicitatiegesprek van de gelegenheid gebruik en zorg dat je genoeg vragen stelt om te ontdekken of jij jezelf er ziet werken. Ter voorbereidingen hebben wij een aantal vragen die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek op een rij gezet.

Lees ook: Is verhuizen naar Antwerpen alleen maar leuk?

1. Waarom komt deze functie vrij?

Gaat het team uitbreiden, gaat er iemand weg of vervang je iemand die op zwangerschapsverlof gaat?

2. Wat zijn de uitdagingen/projecten waar jullie de komende tijd aan werken?

Altijd goed om te weten waar je aan gaat werken als je aangenomen wordt.

3. Hoe ziet het team eruit?

Hoeveel directe collega’s heb je? Met welke andere afdelingen heb je contact? En wat is de positie van het team binnen het bedrijf? Door hiernaar te vragen, krijg je een beter beeld van de collega’s met wie je samenwerkt.

4. Wat doen jullie in de lunchpauze?

De sfeer op de werkvloer is bepalend voor je werkplezier. Je kunt letterlijk vragen hoe de sfeer op de werkvloer is, maar door te informeren naar de lunchpauze krijg je hier ook informatie over. Daarnaast weet je alvast op je op de eerste werkdag je eigen lunch mee moet nemen of dat er een bedrijfskantine is.

5. Hoe verloopt de rest van de sollicitatieprocedure?

Zeker als je in between jobs zit, lijkt het soms lang te duren voor je iets hoort over je sollicitatie. Het is fijn om te weten wanneer je ongeveer bericht kunt verwachten, zo zit je je niet voor niets op te vreten. Je kunt ook peilen hoeveel kandidaten er nog zijn.

Wat moet je regelen als je naar België verhuist? Emigreren naar België: de checklist