Vreemdelingenzaken

Ik woon nu ruim een maand in Antwerpen, maar er stond nog iets belangrijks op de planning: ik moest me melden bij loket vreemdelingenzaken om me in te schrijven en (eindelijk!) een rijksregisternummer te krijgen.

Ik heb verhalen gehoord van mensen die uren moesten wachten bij vreemdelingenzaken. Vroeger moest je blijkbaar voor 09.00 een nummertje trekken, vervolgens werd het apparaat weggehaald en kon het wachten beginnen. Als je pech had, was je pas aan het eind van de dag aan de beurt.

Zo gaat het tegenwoordig niet meer

De dag nadat ik het online formulier voor nieuwkomers invulde, kreeg ik een datum en tijd voor mijn afspraak bij vreemdelingenzaken door. Ik moet er vijf weken op wachten, maar de kans op een wachtrij lijkt minimaal.

Eind mei is het zover. Stiekem vind ik het een beetje spannend. Vreemdelingenzaken bij het Districtshuis in Deurne, het klinkt streng. Het goede nieuws: ik ben stipt op tijd aan de beurt. Van de drie dingen die ik mee moest nemen (paspoort, pasfoto en arbeidscontract), kan ik er maar twee voorleggen. Je kan vast raden wat ik niet bij me heb. Er worden wat gegevens ingevuld. Er wordt nog een keer extra genoteerd ‘woont samen met een Belg’ en mijn procedure kan gestart worden.

Next up? Ik moet bewijzen voorleggen van mijn sollicitaties zodat mijn dossier verder in behandeling genomen kan worden. Ik weet niet precies wat er dan gaat gebeuren, maar voor mijn gevoel is mijn verblijf in België weer iets officiëler geworden.

Meer lezen over verhuizen naar België

Hier vind je al mijn verhalen. Je kunt ook meelezen met Marlous en daarnaast delen we praktische tips voor een verhuizing naar België.