De grote vraag: ‘waar gaan jullie wonen?’

Een relatie met iemand over de grens begint vrijblijvend met weekendjes in Nederland en weekendjes in België. Samengevat: weinig verplichtingen, veel leuke dingen doen.
Zoals bijna iedere prille relatie begint. Wat je misschien herkent als je een partner hebt die ergens anders woont dan jij: uiteindelijk stellen mensen dé vraag. De vraag waar je zelf nog helemaal niet over na wilt denken.
Waar gaan jullie wonen?
Ik denk dat we ongeveer een jaar samen zijn als de vraag steeds vaker gesteld wordt. Niet door onszelf, wij zitten prima in onze bubbel van struisvogelpolitiek, hij in Leuven, ik in Utrecht. Anderen daarentegen zijn maar al te benieuwd naar het antwoord op de vraag ‘waar gaan jullie wonen?’ Mijn vriendinnen hebben wel zin in een weekendje België. De grappen zijn natuurlijk hilarisch en in het begin kunnen we erom lachen. Het onderwerp samen bespreken? Dat doen we niet. Als we het er niet over hebben, is het probleem er niet.
Naarmate de jaren verstrijken (nee, we hebben het tempo er niet echt in), worden de grappen minder leuk. Steeds vaker zitten we na een avond met vrienden gedesillusioneerd in de auto. Grappig allemaal, maar stiekem weten we dat de vraag die we niet bespreken er wel is. Als we geen plek kunnen kiezen waar we willen wonen, houdt onze relatie een keer op.
Het einde van de struisvogelpolitiek
Juist als je ergens niet mee bezig bent, kun je de beste ideeën krijgen en gebeurt er op de achtergrond veel in je brein. Dat is waarom ergens een nachtje* over slapen een prima remedie is. Na de zoveelste avond met opmerkingen over onze woonplaats-to be hakken we de knoop door. In de auto. Eindelijk een keer niet gedesillusioneerd. Antwerpen it is.
Benieuwd naar hoe het verdergaat? Je kunt mijn verhaal volgen in de rubriek Verhuizen naar België.
Waar woon jij: in de buurt van waar je altijd gewoond hebt, of woon je heel ergens anders?
* Minder aanbevolen: ergens een paar jaar over slapen.
No Comments