Bloesemwandeling Borgloon

Op verschillende plekken in België kun je in april bloesemwandelingen maken, maar Borgloon komt heel vaak naar voren als het over bloesem gaat. Haak niet meteen af: de omgeving van Borgloon is mooi en ook de moeite waard als de bloesem niet in bloei staat.

Je kunt zelf een wandelroute uitstippelen of kies voor één van de vier bewegwijzerde wandelingen. De wandelingen beginnen achter het stadhuis. Als je net als wij niet zo voorbereid bent dat je een wandelkaart hebt, dit zijn de lengtes van de wandelroutes:

  • Groen: 4 kilometer – 1 uur
  • Blauw: 5,5 kilometer – 1,5 uur
  • Oranje: 8,5 kilometer – 2 uur
  • Geel: 12,5 kilometer – 3,5 uur

De wandelingen brengen je langs uitzichten, boomgaarden, veel groen en mooie picknickplaatsen. Ook op de route: het kunstwerk Reading between the Lines, bekend als de doorkijkkerk, ontworpen door Belgisch architectenduo Gijs Van Vaerenbergh.

Lees ook: Mooie wandelroutes in België in de herfst

Reading between the lines Borgloon

Je kunt je wandeling beginnen in Groot-Loon in plaats van in Borgloon. Op die manier kun je op ongeveer tweederde (in het geval van de oranje route) van je wandeling Borgloon iets eten en drinken op een terrasje. In het hoogseizoen kun je soms onderweg iets eten of drinken. Zo troffen wij vlakbij de doorkijkkerk een terras aan – met ijsjes – en in een dorpje onderweg stond een gevulde aardbeienautomaat.

Praktische informatie over wandelen in Borgloon

Wij slaagden er in het paasweekend in om parkeerplaats in het centrum van Borgloon te vinden, maar er zijn ook een aantal gratis parkeerplaatsen in de de buurt. Hou er rekening mee dat een deel van het centrum blauwe zone is, waar je maar twee uur mag parkeren. De wandelingen beginnen achter het stadhuis. Je kunt ervoor kiezen om op een andere plek beginnen. Alle routes lopen in een rondje, dus je eindigt op de plek waar je begonnen bent.

Wanneer bloeit de bloesem?

In principe is april de bloesemmaand. Wanneer de bloesem precies bloeit, is afhankelijk van het weer. Vanaf eind maart updatet provincie Limburg de Bloesemmeter. Daarmee kun je je wandeling plannen als je speciaal voor de bloesem komt.

Maak er een weekendje weg van. Er zijn een aantal mooie B&B’s en hotels in de buurt.

Bekijk meer hotspots en leuke dingen om te doen in België.