Groen en heuvelachtig, garantie voor een ultiem vakantiegevoel in eigen land… Dat zijn de eerste dingen waar ik aan denk bij Wallonië, al is dat misschien een beetje cliché. Her en der word je er zelfs op een natuurwonder getrakteerd. Ik ging wandelen in natuurpark Viroin-Hermeton en ontdekte het zinkgat Fondry des Chiens. Door sommigen wordt het zelfs liefkozend ‘de Grand Canyon van België’ genoemd.

Fondry des ChiensHet natuurpark bestaat uit een bijzonder landschap vol kalkheuvels, wilde orchideeën en zo’n 400 kleine kloven (dolinen). In België kun je ze alleen in de streek Viroin vinden. De flora en fauna (of zoals de Belgen zeggen fauna en flora) in het gebied is uitzonderlijk divers. Dat betekent dat je hier niet alleen voor Fondry des Chiens komt. Er is veel meer natuur om van te genieten en het is de moeite waard.

Wandelen naar Fondry des Chiens

Onze wandeling begint in het dorpje Nismes. We parkeren de auto vlakbij de kerk, waar je ook aan verschillende wandel- en moutainbikeroutes kunt beginnen. Om langs de kloof te komen, kun je kiezen uit twee wandelingen: 4 of 7 kilometer. Wij kiezen voor de wandeling van 7 kilometer. We beginnen al snel met een stijle klim, gelukkig in de schaduw. En waar je omhoog gaat, word je vaak beloond met uitzicht. Dat is ook hier het geval.

Verblijven in Nismes? Bekijk welke hotels er beschikbaar zijn.

Grand Canyon van België

Onderweg krijgen we al een paar keer een voorproefje van wat ons te wachten staat. Tussen het groen door zien we soms een glimp van de rotsen. Maar Fondry des Chiens is de grootste kloof, 100 meter lang en 20 meter diep. De kloven zijn ontstaan doordat er miljoenen jaren regenwater heeft gesijpeld. Het is een bijzonder natuurfenomeen om te zien. Het lijkt net alsof de aarde in twee is gebarsten, terwijl er een stukje verderop rotsen uit de kloof torenen. Het is moeilijk om het goed vast te leggen op een foto.

Deze scheur is het begin van de kloof.

Grand Canyon van België is misschien een beetje overdreven. Dat neemt niet weg dat het een bijzondere plek is, die de moeite waard is om te bewonderen. Combineer je bezoek met een wandeling of mountainbiketocht. Je vermaakt je hier zeker de hele dag als je daar zin in hebt. Is wandelen geen optie of heb je geen zin? Je kunt met de auto ook dichterbij Fondry des Chiens komen.

Fondry des Chiens kloof

Wij maken braaf onze wandeling van zeven kilometer af en eindigen met een drankje op een terras. Ondertussen pluis ik Immoweb uit, op zoek naar de huizen die we onderweg te koop hebben zien staan. Even dromen over deze indrukwekkende natuur in mijn achtertuin. Al valt 2 uur rijden vanuit Antwerpen ook best mee.

Meer om te doen in de buurt van Fondry des Chiens

Heb je meer tijd om de omgeving te verkennen? Leer meer over stoomtreinen in het stoomtreinenmuseum (de rit met een oude trein schijnt ook de moeite waard te zijn), ga voor water(sport)pret naar Lac l’Eau d’Heure of zoek verkoeling in de Neptunusgrotten. Chimay en de abdij liggen op nog geen half uurtje rijden.

Ontdek meer mooie plekken in België.