Ecocheques

Loopt het saldo van je ecocheques op en heb je geen idee wat je ervan moet kopen? Wij delen een aantal goede ideeën.

Ecocheques?

Veel werknemers in België krijgen maaltijdcheques, geldig in supermarkten en bij sommige restaurants. Maar ook ecocheques komen regelmatig voor als extralegaal voordeel. Ik krijg zelf alleen maaltijdcheques, maar ik ben al ruim zes jaar getuige van hoe mijn vriend ieder jaar een speurtocht start naar het beste doel voor zijn ecocheques. In de loop der jaren heb ik een aantal aanraders verzameld.

1. Boek een hotel met ecocheques

Green Key is een label voor ecologische B&B’s, hotels, vakantieparken en campings. Er zijn in totaal zo’n 250 groene accommodaties aangesloten. Een klein deel daarvan kun je met je ecocheques betalen. Via de zoekfunctie kun je jouw aanbieder selecteren en daar rolt een mooi aanbod uit. Ik kan Hotel Fevery in Brugge uit eigen ervaring aanraden, betaald met de Edenred-ecocheques van mijn vriend.

2. Reis België door met de trein

Een dagje weg met de trein? Kan! Je moet wel even in de rij staan bij het loket voor je treinkaartje, want bij de automaten is betalen met je ecocheques geen optie.

3. Duurzame dingen voor in en om huis

Investeer je saldo in het duurzamer maken van je huis. Bij bijvoorbeeld Gamma of Brico kan je je ecocheques gebruiken voor een deel van het duurzame assortiment. Isolatie, ledlampen een zuinige douchekop, regenton… De mogelijkheden zijn eindeloos.

4. Een elektronisch apparaat met A-label

Toe aan een nieuwe koelkast of een ventilator? Let even op het label. Als het A+(+) heeft, kun je afrekenen met je ecocheques. Vergeet niet even de voorwaarden even te checken. Grappig, zelfs de Nederlandse webshop Coolblue accepteert ze als betaalmethode.

5. Groen in huis: planten

Fleur je huis op met planten. Tip: sommige bloemisten accepteren ecocheques ook voor een mooie bos bloemen. Dat is nog eens een fijn cadeau voor jezelf.

6. Duurzame kleding

Bij Supergoods in Antwerpen en Mechelen sla je een duurzame nieuwe garderobe in. Ongetwijfeld zijn er nog meer zulke adresjes in het land te vinden.

7. Tweedehands pareltjes

Snuffel eens bij de Kringwinkel naar verborgen schatten. Je rekent ze daarna gewoon af met je cheques.

8. Een fiets of fietsaccessoires

Een (elektrische) fiets, een nieuw slot, fietslampjes, je kan ze betalen met je ecocheques. Bij Decathlon zijn ze ook geldig op het fietsassortiment.

9. Van alles voor je kampeervakantie

Een powerbank op zonne-energie of een activitytracker, bij A.S. Adventure hebben ze genoeg ideeën.

10. Biologische voeding

Bij verschillende biologische winkels, bijvoorbeeld Origin’O, kun je al je boodschappen betalen met ecocheques. Yes, dat betekent dat ze bij sommige winkels ook geldig zijn op het assortiment biologische wijnen.

Wat andere ideeën: herbruikbare luiers, houten speelgoed, een SodaStream, een bijenhotel, voedingsupplementen of de huur van een deelauto.

Check zeker ook de website van de aanbieder van je ecocheques om te controleren waar ze geldig zijn. In veel winkels gelden ze niet op het hele assortiment, dan is het best handig om van tevoren op de hoogte te zijn.

Bron beeld