weerhouden betekenis België

Bij dezen roep ik ‘weerhouden’ uit tot het meest verwarrende woord in de geschiedenis van de Nederlandse taal. In België kan dit woord letterlijk het tegenovergestelde betekenen dan in Nederland.

‘Uw kandidatuur werd weerhouden’

De eerste keer dat ik bovenstaande zin als reactie kreeg na een sollicitatie moest ik even nadenken. Het is een vage en degelijke formulering, maar verder prima… Ik ben niet gekozen #thankyounext. Ik was pas echt verbaasd toen in de volgende alinea van de mail een voorstel werd gedaan voor een datum en tijd voor een gesprek. Mijn kandidatuur werd toch weerhouden?!

Wat is de betekenis van weerhouden?

Een kort rondje Google maakt duidelijk waar de verwarring vandaan komt. In de Nederlandse standaardtaal betekent weerhouden tegenhouden. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: ‘Het regent, maar ik laat me er niet door weerhouden’. Je zegt dan dat je ondanks de regen toch naar buiten gaat. In België daarentegen wordt het woord weerhouden gebruikt om te laten weten dat je mag blijven of geselecteerd bent. Dat mijn kandidatuur werd weerhouden, betekent dus juist dat ik uitgenodigd ben. Ik pak Van Dale er even bij:

weer·hou·den (weerhield, heeft weerhouden)

1
(+ van) tegenhouden, afhouden van
2
(België) laten blijven; = behouden: de beslissing is weerhouden, gehandhaafd

Van Dale

Standaardtaal in België?

Volgens verschillende websites is weerhouden in de positieve betekenis geen standaardtaal in België. Kijk bijvoorbeeld maar naar de uitleg op Taaladvies.net. Desondanks heb ik het gevoel dat het woord in België vaak met een positieve betekenis wordt gebruikt. Een zoekrondje in mijn eigen mailbox geeft in ieder geval al zeven mails met het woord weerhouden erin. Goed, in de meeste gevallen werd ik níet weerhouden voor de functie. In de Nederlandse standaardtaal ben ik dus technisch gezien al minstens zeven keer als geschikte kandidaat aangemerkt 😉

Lees meer over taalverschillen tussen Nederland en België.

Wist jij dat het woord weerhouden twee tegengestelde betekenissen heeft?

Bron foto