Where are you from? Identiteitscrisis

Als er één plek is waar veel mensen vragen waar je vandaan komt, is het op vakantie. Het leverde mij een kleine identiteitscrisis op.

De vraag where are you from? interpreteer ik als vragen naar mijn woonplaats. In dat geval kom ik uit België. Maar tegelijkertijd voel ik verwarring als ik zeg dat ik uit België kom. Mijn vakantie is begonnen vanuit België, maar ik ben er niet geboren. Ik woon er zelfs pas acht maanden. Wanneer kom je ergens vandaan? En vanaf wanneer zeg je dat?

No one really cares

Niemand zit bij zo’n eenvoudige vraag te wachten op een betoog over mijn geboorteland en emigratie. Nederland en België in één antwoord noemen, vind ik geen optie. En dus zeg ik dat ik uit België kom en luister ik hoe andere toeristen of locals lovend zijn over ‘ons’ bier en ‘onze’ chocolade.

Leugenaar

Mijn interne tweestrijd wordt nog groter als iemand vraagt naar de beste of slechtste dingen van mijn land. Het voelt een beetje huichelachtig om België te beoordelen. Zeker zonder éérst te melden dat ik eigenlijk een Nederlander ben.

Afkijken bij anderen

Wat me op vakantie is opgevallen: een Italiaan die al een paar jaar in Londen woont, een Thaise man die al twintig jaar in New York woont… Ze noemen in eerste instantie hun voormalig thuisland als ik hen vraag waar ze vandaan komen.

Misschien moet ik volgende reis Nederland weer als antwoord proberen als iemand vraagt waar ik vandaan kom. Kan ik in ieder geval naar hartelust gierig zijn op vakantie.

Lees meer van Shirley’s artikelen op GvhZ.