Wat kom ik hier doen?

Tijdens een emigratie word je geconfronteerd met een aantal moeilijke dingen. Is het afscheid nemen voorbij, krijg je meteen levensvragen voorgeschoteld.

Ik heb mijn zaken het liefst zo snel mogelijk op orde. Op mijn eerste dag in Antwerpen besluit ik daarom meteen het formulier ‘Inschrijven als nieuwkomer’ in te vullen. Stiekem had ik al eerder een poging gewaagd, maar je kunt bij datum van aankomst in België geen datum in de toekomst invullen.

‘Wat is de reden van uw verblijf?’

Gemeente Antwerpen wil weten wat ik kom doen in het land, logisch. Ik kan kiezen uit een aantal opties:

Ik vraag me af: wat kóm ik hier eigenlijk doen? Gezinshereniging met een Belg? Klinkt nogal dramatisch als het gaat om samenwonen. Ik ben werkzoekend, betekent dat dat ik ga leven van bestaansmiddelen uit het buitenland (a.k.a. mijn spaarrekening)? Of zal ik gewoon de toerist blijven uithangen? Uiteindelijk kies ik voor ‘Andere reden’, wat een tikkeltje mysterieus klinkt.

Ik ontvang een bevestigingsmail. Eind mei mag ik me melden bij het vreemdelingenloket.

Lees al onze artikelen over verhuizen naar België.
John Baker