Eén van de dingen die me opvalt sinds ik vaker in België kom, is het parkeerverbod. Ik zie ze regelmatig in de stad en ze zien er niet altijd even professioneel uit.

Soms mag je een maand niet parkeren, een andere keer geldt het verbod maar voor een dag. In Leuven zag ik regelmatig borden met een uitgeprint a4’tje erop. Bij een geprint papier heb je geluk. Soms is het papier bekalkt met tekst in een onleesbaar handschrift. Je auto eerst parkeren om vervolgens het briefje te ontcijferen, is dan noodzakelijk.

Dat je een parkeerverbod bloedserieus moet nemen, blijkt uit het feit dat de auto van mijn vriend al een paar keer is weggesleept. Hij gebruikt de auto niet iedere dag, dus een bord dat vlak van tevoren neer wordt gezet, ziet hij niet altijd. Soms wordt een parkeerverbod pas twee dagen van tevoren geplaatst, dat verschilt per gemeente.

Bucketlist-dingetje: zelf een parkeerverbod aanvragen

Zelfs na een paar jaar blijven de borden me fascineren en daarom ben ik stiekem heel enthousiast als we spullen in ons nieuwe appartement laten leveren en… zélf een parkeerverbod laten plaatsen! In principe kan iedere bewoner een parkeerverbod aanvragen. Zo vraag je een parkeerverbod aan in Antwerpen. Het is eenvoudig, nu snap ik waarom ik om de haverklap een parkeerverbod zie.

Het feit dat iedereen een parkeerverbod mag aanvragen, is superhandig als je gaat verhuizen. Zo weet je zeker dat de plek voor je huis vrij blijft en ben je niet afhankelijk van anderen. Eén parkeerplaats aanvragen, blijkt net zoveel te kosten als vier parkeerplaatsen. Toch voor de zekerheid maar wat extra ruimte extra reserveren voor de ladderlift die onze spullen naar boven zal tillen.

Auto’s weg laten slepen?

Het is in het centrum een uitdaging om je gereserveerde plekken vrij te houden. Onze meubels worden ergens in de ochtend (a.k.a. voormiddag) geleverd en in die tijd parkeren er regelmatig auto’s op de vrije plaatsen. Mensen parkeren er steeds kort, of plegen alleen even een telefoontje. De parkeerplaatsen zijn gelukkig vrij als onze spullen geleverd worden, dus we hoeven geen auto’s weg te laten slepen.

Benieuwd naar meer verhalen over mijn verhuizing naar België? Je kunt me hier volgen.